5 tips voor goede sprekerskaartjes!

 In Presenteren

Ruim twee jaar geleden werd tijdens de Miss-Universe verkiezing het belang van goede sprekerskaartjes pijnlijk duidelijk. Wij geven je een aantal tips hoe je kaartjes eruit moeten zien, zodat dit soort blunders voorkomen kunnen worden.

1. Formaat

Je kaartjes moeten een formaat hebben dat makkelijk vast te houden is. Vaak zie je sprekers die met hun kaartjes aan het friemelen zijn door de zenuwen. Probeer de kaartjes gewoon strak in je handen te houden en te zorgen dat je hier niet teveel aandacht naartoe trekt. Gebruik ze als hulpmiddel voor je houding. Zelf gebruik ik ideeviltjes! Deze zijn makkelijk vast te houden en ludiek!

2. Design en Lettertype

Zorg dat je als spreker de kaartjes gezien hebt van tevoren en dat ze ook leesbaar zijn. Het ziet er niet professioneel uit als een spreker moeite moet doen om zijn kaartje te kunnen lezen. Oefen dit dus van tevoren, zodat je zeker weet dat je het juiste lettertype en formaat gekozen hebt. Je teksten zouden in één oogopslag leesbaar en duidelijk moeten zijn.

3. Geen zinnen maar steekwoorden

Zorg dat je niet te lange zinnen op het kaartje zet. Hierdoor voorkom je dat je moet zoeken waar je bent gebleven. Zorg er daarnaast wel voor dat je de juiste steekwoorden gebruikt. Als je bijvoorbeeld een winnaar bekend moet maken, hoeft hiervoor niet de hele tekst op het kaartje te staan, maar de tekst díe er staat moet wel heel duidelijk de winnaar aangeven.

4. Design waarbij je in één oogopslag ziet wat je nodig hebt

Zorg dat de volgorde die op je kaartje staat klopt, zodat je in één oogopslag ziet wat de rode draad is van je verhaal. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar als je het kaartje van Steve Harvey ziet, begrijp je wat we bedoelen.

5. Geen houvast maar een back-up.

Als laatste tip willen we meegeven dat het kaartje nooit een houvast moet zijn tijdens je presentatie, maar meer een back-up. Weet wat je wilt zeggen en zorg dat wanneer je het even niet meer weet, je de kaartjes als back-up kunt gebruiken. Probeer in je hoofd te houden dat je je presentatie nog steeds moet kunnen geven wanneer je je kaartjes bent vergeten.

Kijk allemaal even goed naar het kaartje van Steve Harvey en bedenk: Waar ging het mis?

Schermafbeelding 2015-12-22 om 19.58.40

 

Recent Posts

Geef een reactie