Wat ik geleerd heb van de Muppets

 In Presenteren

De Muppets. Je kent ze vast wel. Die leuke handpoppen uit Amerika onder leiding van Kermit de Kikker. Sommige van hen maken regelmatig hun opwachting in Sesamstraat. Ongelofelijk dat ik van twee van deze figuren een wijze les leerde! Waldorf en Statler; ook wel de oude, klagende mannetjes in de volksmond.

Voor degene die ze niet kennen een klein fragment;

Commentaar

Waldorf en Statler becommentariëren continue wat er op het podium gebeurt. En meestal zijn ze daar weinig enthousiast over. In mijn trainingen gebruik ik deze muppets vaak als metafoor voor een gedeelte in ons brein dat ons zelfbewust maakt (de frontaal kwab). Dit centrum in onze hersenen reflecteert op ons gedrag. Op het moment dat je je ongemakkelijk voelt (zoals wanneer je voor een groep staat) wordt dit centrum extra geprikkeld en krijg je ‘Muppet-gedachtes’ zoals;

  • … als ik maar niks vergeet
  • … als ze maar niet zien dat ik zenuwachtig ben
  • … als ze mijn verhaal maar leuk/goed/interessant vinden
  • … had ik maar een andere outfit gekozen voor vandaag
  • … iedereen kijkt naar me!

Belemmering

Deze gedachten kunnen je belemmeren en een goede presentatie in de weg zitten. Door middel van verschillende oefeningen kun je tot het inzicht komen dat deze ‘muppet-gedachtes’ zich slechts bevinden in jouw hoofd – en niet in het hoofd van je publiek. Eén van de meest gebruikte oefeningen hiervoor is de Speaking Circle, een eenvoudige en doeltreffende werkvorm.Schermafbeelding 2015-12-31 om 16.53.31

Bewustwording

‘Muppet-gedachtes’ heb je natuurlijk ook op andere momenten. Wat kan helpen is om je bewust te worden van deze muppet gedachten. Dat kan door je juist in situaties te begeven waarin je je (licht) ongemakkelijk voelt en op dat moment je bewust te zijn van je gedachten. Check vervolgens of deze gedachten reëel zijn of niet. En onthoud, ook de muppets zijn er uiteindelijk alleen maar ter vermaak!

Met dank aan Arold Langeveld voor de inspiratie en inzichten.

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie