Denk hieraan vóór je een presentatie gaat houden!

 In Ervaring, Presenteren

Voordat ik het podium betreed voor een presentatie, voel ik vaak een bepaalde spanning. Daarom ging ik op zoek naar meer informatie om goed met de spanning om te kunnen gaan. Al snel vond ik het blog van TEDEd met een artikel van TED sprekerscoach Gina Barnett. Ze geeft hierin tips voor de spannende minuten voordat je een presentatie gaat geven. Ik werd enthousiast en lichtte een aantal tips uit voor jullie!

1. Praat jezelf moed in, geen angst!

Wanneer je negatief tegen jezelf gaat praten, kan dit leiden tot een self-fulfilling prophecy. Dit houdt in dat je jezelf gaat gedragen naar wat en hoe vaak je iets tegen jezelf zegt. Dit is natuurlijk niet goed voor je presentatie. Probeer niet backstage te denken: “Wat als ik het helemaal verknal?”, maar denk juist: “Ik heb er zin in!” en “Het zal geweldig worden”. Nu begrijpen wij ook wel dat dit misschien een beetje overdreven is, maar het gaat om de positieve energie die je aan jezelf kunt geven.

2. Gebruik je lichamelijke zenuwen om jezelf positieve energie te geven.

Zoals bij het vorige puntje al besproken is, wil je positieve energie krijgen. Zenuwen zijn een soort lichamelijke energie. Probeer deze energie om te zetten naar positiviteit, door bijvoorbeeld te bewegen. Barnett kan zich zelfs een TED-spreker herinneren die voor zijn TED talk altijd muziek opzette en begon te dansen.

3. Concentreer je op je ademhaling wanneer je de adrenaline voelt.

Wanneer je heftige paniek of zenuwen ervaart, is het belangrijk dat je je focust op je ademhaling. Als je je bewust bent van hoe je ademhaalt, kan dit helpen je gedachten op een rijtje te zetten. Doe dit door drie of vier keer beheerst in en uit te ademen met een hand op je buik.

4. Bedenk hoe je bewegingen op het podium op een juiste manier gaat inzetten.

Ga van tevoren na of je heen en weer wil lopen of juist van voor naar achter. Zorg er echter voor dat je niet van je ene op je andere been gaat hoppen. Dit maakt het voor het publiek ongemakkelijk om naar te kijken. Daarnaast is het voor jezelf ook prettiger als je op een natuurlijke manier over het podium beweegt. Denk hier van tevoren al even over na.

5. Tot slot: Hoe goed je je ook voorbereidt, accepteer het onverwachte.

Ook al heb je er alles aan gedaan om goed voorbereid te zijn, er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Accepteer dit en raak niet in paniek. Lach erom als bijvoorbeeld de techniek het even niet meer doet. Zoals Bartnett haar blog afsluit: “It’s all about having fun, right?”.

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie