Waarom écht oogcontact zo belangrijk is!

 In Presenteren

Sommige presentatiecoaches raden hun sprekers aan om ‘over het publiek‘ heen te kijken. Dit om de zenuwen te verminderen. Wat mij betreft is dit onzin. Het allerbelangrijkste van een presentatie is écht contact tussen een spreker en zijn of haar publiek. Oogcontact is hierbij een belangrijk middel.

Komt mijn boodschap over?

Communicatie bestaat uit zowel zenden en ontvangen. De meeste sprekers besteden heel veel tijd aan enkel het zend gedeelte (hoe ga ik de boodschap precies vertellen?), terwijl juist het ontvangen als spreker het allerbelangrijkste is. Ontvangen kun je doen door in de ogen te kijken van je publiek. Op die manier kun je zien of je boodschap overkomt en kun je eventueel je boodschap aanpassen op wat je ziet gebeuren in de ogen van je publiek.

Contact met iedereen?

Wanneer je voor een kleine groep staat, is het belangrijk dat je met iedereen oogcontact maakt, zodat je kan zien of je publiek nog steeds met jou op één lijn zit. Wanneer een groep in formaat toeneemt, laten we zeggen vanaf 50 personen, is dit moeilijker te realiseren. Kies in dat geval een aantal ’targets’ uit; het liefst voor, centraal en midden in de zaal en uiteraard links, centraal en rechts. Bij deze ’targets’ kun je checken of je boodschap goed overkomt. Daarnaast heeft de hele zaal het gevoel dat je ze aankijkt en niet alleen de voorste of de achterste rij.

Een normaal gesprek

Net als in een normaal gesprek, gaat het bij een presentatie om ‘normaal’ oogcontact. Laat het op je afkomen en gewoon gebeuren. Kijk naar je publiek en vertel ze je verhaal alsof je een gesprek voert. Op deze manier ga je ook niet geforceerd naar één iemand in het publiek staren. Zoals je in dit artikel al kon lezen, is een presentatie niet meer dan een conversatie met meerdere individuen – en dus geen performance die je vooraf uit je hoofd geleerd hebt.

Onthoud…

Oogcontact maak je niet alleen voor je publiek, maar juist ook voor jezelf. Kijk je publiek aan en check of ze je gedachtegang kunnen volgen. Twijfel je? Vraag het aan je publiek! Ze bijten (meestal) niet! 

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie