PowerPoint als rollator van je presentatie

 In Presenteren

Ik hoorde het laatst voorbij komen. PowerPoint is de rollator van de slechte docent. Of spreker! dacht ik daar meteen achteraan. En of het nou PowerPoint, Prezi, KeyNote, flip-over of onze tool, PresentersWall is, dat maakt volgens mij niet uit. Het gaat om het verkeerd gebruiken van een hulpmiddel.

Spiekbriefje

Nog veel te vaak zie ik mensen een hulpmiddel inzetten als spiekbriefje. Ik vraag ze dan altijd voor wie de PowerPoint (of welk hulpmiddel dan ook) eigenlijk een hulpmiddel is. Vaak is het antwoord dat het voor henzelf is, omdat ze anders ‘vergeten’ wat ze willen vertellen. In essentie zou je hulpmiddel bedoeld moeten zijn om je boodschap makkelijker over te brengen aan je publiek. Het zou dus iets moeten toevoegen voor ze, iets duidelijk moeten maken, een gevoel oproepen. Dat is lastig met een hulpmiddel dat je gebruikt als spiekbriefje voor jezelf. businessman-607788_960_720

Als je een spiekbriefje nodig hebt, dan kun je spreekkaartjes maken. Daarop staan je aantekeningen als kapstok van je presentatie; de kernwoorden waar je je verhaal aan ophangt. De dingen die je absoluut niet mag vergeten. Uitgeschreven teksten heb je niet bij je; als het goed is heb je twee of drie keer hardop je presentatie geoefend, waardoor je genoeg gewend bent aan de woorden om je verhaal vloeiend te kunnen vertellen, maar nog niet zover bent dat je een robot wordt en de kans op black-outs significant verhoogd. 

Hand-out?

“O ja? En mijn hand-out dan? Als ik ze alleen maar wat plaatjes doorstuur, zonder tekst, dan snappen ze er toch niks meer van?” Inderdaad! Besef dat een hand-out weer iets anders is dan je slides of je hulpmiddel. Een hand-out is een reminder aan je presentatie. Een samenvatting van je belangrijkste boodschap, je call-to-action en een manier om contact met je op te nemen. Niet een kopie van je hulpmiddel. Besef dat je presentatie, je hulpmiddel en je hand-out drie verschillende zaken zijn en dus ook verschillende doelen (en vormgeving) hebben.

Begrippen

Veel mensen zien hun presentatie als hun hulpmiddel. Als ze zeggen “ik ga nog aan mijn presentatie werken” starten mensen 9 van de 10 keer hun PC op en openen ze PowerPoint. Maar… ook vóór 1984 (de eerste versie van PowerPoint) gaven mensen een presentatie. Denk goed na waarom je iets doet of maakt en wat je daarmee wil bereiken. Als het goed is kunnen mensen op basis van je hulpmiddel de presentatie niet begrijpen. Anders was het OF een slechte presentatie, OF een slecht hulpmiddel. Een goed hulpmiddel vult jou als presentator aan en maakt zaken voor je publiek extra inzichtelijk.

Rollators

Denk goed na of je überhaupt een rollator nodig hebt. Wellicht kun je juist hartstikke goed lopen zonder rollator – hartstikke goed presenteren zonder hulpmiddel – en zit hij je eigenlijk alleen maar in de weg!

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie