Het Geheim van de TED Talk

 In Presenteren

TED talks zijn inmiddels een bekend fenomeen. Vraag er iemand naar en velen zullen komen met een verhaal over een TED talk die hen is bijgebleven. Inmiddels zijn er dan ook veel TED talks gemaakt, elk met een eigen boodschap. Sommige van die TED talks worden erg vaak bekeken en gedeeld via social media, terwijl andere relatief onbekend blijven.

Het bedrijf Science of People vond dit opvallend en vroeg zich af waardoor dit kwam. Science of People houdt zich bezig met het verklaren van menselijk gedrag. Ze begonnen met een onderzoek naar wat een TED talk populair maakt en dit zag er als volgt uit: 760 vrijwilligers beoordeelden verschillende TED talks. Alle TED talks werden beoordeeld op non-verbaal gedrag en lichaamstaal. In de ene helft van de gevallen hoorden de vrijwilligers ook het geluid van de speech en in de andere helft van de gevallen werd het geluid niet afgespeeld.

Uit het onderzoek kwamen verschillende punten naar voren. TEDblog interviewde de oprichtster van Science of People, Vanessa Van Edwards, over de uitkomsten. Van Edwards vertelt in dit interview dat er 5 belangrijke conclusies uit het onderzoek volgen:

Het gaat er niet om wat je zegt, maar om hoe je het zegt

Uit het onderzoek bleek dat sprekers even hoog beoordeeld worden op charisma, geloofwaardigheid en intelligentie wanneer de beoordelaars de sprekers niet horen als wanneer ze het geluid van de speech wel horen. Vreemd genoeg is de daadwerkelijke boodschap bij het beoordelen van een spreker op charisma, intelligentie of geloofwaardigheid dus blijkbaar niet van belang. Hoé je jouw boodschap overbrengt is veel belangrijker!

“Jazz hands rock”

In het onderzoek werd een positieve correlatie gevonden tussen het aantal handbewegingen wat iemand maakt en het aantal keer dat een TED talk bekeken is. Handgebaren zorgen ervoor dat je verhaal als positief wordt beoordeeld. Wanneer jij enthousiast bent over een TED talk, vertel je dit aan anderen en dan wordt de speech uiteindelijk vaker bekeken.

Handbewegingen zijn dus erg belangrijk. Vind je het lastig om dit toe te passen? Oefen je presentatie dan voor de spiegel, zodat je kunt zien hoe de handbewegingen eruit zien.

Gooi je script aan de kant

Misschien is dit een redelijk onverwachte uitkomst, maar improviseren werkt beter dan een uitgedachte, voorbereide speech! Volgens Van Edwards zorgt improviseren voor meer verschillen in intonatie en stemgebruik. Dit komt positief op anderen over. Zorg er dus voor dat je weet wat je wilt vertellen en dat je een globaal idee hebt over hoe je het wilt vertellen. De precieze details en woordkeuze improviseer je tijdens je presentatie. Op die manier kom je natuurlijker over en zullen anderen je speech als positiever ervaren!

Cheeeeeese!

Personen die glimlachen tijdens hun speech kwamen in het onderzoek niet alleen vriendelijker, maar ook slimmer over. Zorg er dus voor dat je glimlacht! Mensen zullen hierdoor zelf ook geneigd zijn te glimlachen. Dit zorgt ervoor dat ze zich beter voelen, wat ze zullen toeschrijven aan jouw speech!

Je hebt 7 seconden…

De eerste indruk die je maakt is van ontzettend groot belang. Zorg er dus voor dat de eerste indruk die mensen van jou krijgen goed is! Ben je ervan bewust dat mensen je al beoordelen voordat je echt aan jouw presentatie bent begonnen. De manier waarop je naar het podium loopt (twijfelachtig en onzeker of vastberaden en enthousiast) kan al een erg groot verschil maken. Mensen creëren binnen 7 seconden een indruk van je. Deze indruk weegt zwaar mee in het eindoordeel van jouw speech.

 

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie