5 Effectieve manieren om je presentatie knallend af te sluiten!

 In Presenteren

Een goed begin mag dan het halve werk zijn; een goede afsluiter zorgt ervoor dat je jouw publiek inspireert én dat ze jouw boodschap zullen onthouden. Kijk bijvoorbeeld naar de theorie van de peak-end rule: mensen evalueren een boodschap door te kijken naar herinneringen tijdens de piek én… het einde! Daarom hebben we 5 effectieve manieren om een presentatie te eindigen op een rijtje gezet, die je direct kunt toepassen op je volgende presentatie.

1. “Nog één ding…”

Een goede tip om je presentatie effectief af te sluiten, is om je presentatie te eindigen met: “Nog één ding…”, gevolgd door een inspirerend, schokkend, mooi of geweldig feitje, nieuwtje of statement. Deze tip zou je ook de Steve Jobs van de afsluiters kunnen noemen. Hij verraste zijn publiek heel vaak met deze truc (zie compilatie).

2. “En ze leefden nog lang en gelukkig…”

Nee, we raden het je niet aan om je presentatie te eindigen met een sprookje, maar wel met een verhaal. Je moet natuurlijk geen willekeurig verhaal vertellen. Je wilt ervoor zorgen dat je publiek jouw presentatie beter onthoudt door dit verhaal. Het moet dus bij het algemene thema van je presentatie passen en nog belangrijker: het moet oprecht zijn.

3. “Wat zouden jullie doen?”

Vragen als afsluiter van een presentatie zijn altijd goed, omdat je dan mensen laat nadenken. Hou het vooral bij het thema en onderwerp van je presentatie en zet het publiek aan het denken. Dit kun je doen door door te vragen (“waarom en hoe zou je dit doen?”). Een goede tip hierbij is vragen stellen via onze tool PresentersWall. Hiermee grijp je de aandacht van je gehele publiek en zorg je op een eenvoudige manier voor meer interactie en inspiratie.

Mocht je op het einde inhoudelijke vragen over je presentatie willen behandelen (Q&A), vergeet dan niet om daar nog een spectaculairder eind aan vast te knopen.

logic

4. “Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere” – Albert Einstein

Een andere manier om jouw publiek te inspireren en aan het denken te zetten, is door gebruik te maken van een interessant citaat aan het einde van je presentatie. Tip? Projecteer het citaat groot op een scherm.

5. “En… actie!”

Een krachtige afsluiter is om je luisteraars te vertellen hoe ze alles wat ze zojuist geleerd hebben van jouw presentatie kunnen toepassen op hun eigen leven. Wat zijn de vervolgstappen? Ook dit zet het publiek weer aan het denken en zo geef je ze iets heel concreets mee.

Kortom, wees niet lui en sluit niet altijd alleen je presentatie af met “zijn er nog vragen?” Er zijn genoeg manieren om je presentatie op een knallende manier af te sluiten. Zoals de Chinese filosoof Lao-Tze ooit zei: “Wat de rups het einde noemt, noemt de rest van de wereld een vlinder.”

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie