De Propjeslezing

 In Interactie, Presenteren

Vroeger, toen Twitterwalls ‘hip’ waren en producten als PresentersWall nog niet bestonden, bedacht ik een simpele, energieke interactievorm. Iedereen kon daar anoniem aan meedoen en Twitter, internet en een smartphone waren geen vereiste. Vorige week besloot ik deze vorm nogmaals te gebruiken, ditmaal voor een interview. Het resultaat? Veel energie en interactie! Welkom bij… de propjeslezing.

Het idee is simpel, geef iedereen een velletje papier en een pen. Laat ze vervolgens een vraag, stelling of opmerking opschrijven en vraag iedereen te gaan staan. Na het gezamenlijk aftellen worden de propjes naar voren gegooid. De ingrediënten voor een verrassende presentatie of een open interview liggen letterlijk klaar.

Betty Kees proppen en Jerre

De voordelen

Vragen en opmerkingen worden anoniem ingestuurd, er kwamen dus ‘stevige’ vragen binnen waarmee ik de mensen die geïnterviewd werden aan de tand kon voelen. Daarnaast heeft het iets speels dat mensen moeten gaan staan en gooien. Elke vraag heeft evenveel kans om eruit gepikt te worden, wat ervoor zorgt dat ook de vragen van de normaal wat stillere personen aan bod komen.

Andere toepassingen

Ook tijdens je presentatie kun je deze vorm goed gebruiken. Maak bijvoorbeeld een ‘menu-kaart’ voor je publiek waar de onderwerpen op staan die je wilt bespreken. Laat ze vervolgens iets uit het menu kiezen en laat ze daar een opmerking of vraag over stellen. Het resultaat? Je publiek wordt meer ‘eigenaar’ van je presentatie, waardoor je presentatie automatisch meer een gesprek wordt.

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie