Begin je presentatie met PUNCH!

 In Presenteren

Garr Reynolds is een van de bekende presentatie-gurus. Hij schreef onder andere de boeken The Naked Presenter en Presentation Zen. In ‘The Naked Presenter’ wordt uitgelegd hoe je écht contact kunt maken met je publiek en hoe je daarmee je boodschap goed overbrengt. ‘Presentation Zen’ gaat over het ondersteunen van je presentatie door middel van goede slides. Beide boeken zijn zeker aan te raden! In het boek ‘The Naked Presenter’ gebruikt Reynolds bovendien een mooi acroniem voor een goede start van een presentatie. Gebruik PUNCH (in het Nederlands PONUG) voor een goede opening:

P – Personal (Persoonlijk)

Een goede opening is niet zomaar een omschrijving van wie je bent of wat je doet, maar het is iets écht persoonlijks. Dit kan goed in de vorm van een anekdote of een verhaal. Zo neem je jouw publiek gelijk mee in je verhaal.

U – Unexpected (Onverwacht)

Om de aandacht op je te richten, kun je iets doen wat mensen niet verwachten. Stel bijvoorbeeld kritische vragen of begin met een opvallende quote.

N – Novel (Nieuw)

Laat je publiek kennismaken met iets dat ze nog niet kennen of nog niet weten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een foto of een filmpje.

C – Challenging (Uitdagend)

Daag je publiek eens uit! Laat ze zich iets voorstellen of geef ze een opdracht. Je kunt ze bijvoorbeeld een vraag stellen waar je later in je verhaal op terugkomt.

H – Humorous (Grappig)

Humor is goed, maar pas op met wat je zegt. Het is goed om op een open en luchtige manier te beginnen, maar je moet niet grappig zijn om het grappig zijn. Een slechte mop zal je enkel beleefd gelach opleveren. Begin dus op een luchtige manier zonder een ingestudeerde grap op te dreunen.

Heb je moeite met het begin van je presentatie? Dan kunnen de elementen van PUNCH je helpen. Je kunt ze niet allemaal combineren in een pakkende opening, maar door twee of drie elementen te combineren, krijg je de aandacht van het publiek en zorg je voor een leuke en goede start van je presentatie.

 

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie