Dood door visuele hulpmiddelen

 In Presenteren

Death by PowerPoint. Een veelbekeken filmpje op YouTube dat de meest gemaakte ‘slide-design’ fouten op humoristische wijze bespreekt.

Prezi leek voor veel presentatoren de oplossing. Het is visueel, het is anders en het nodigt uit om meer beelden te gebruiken en minder tekst. Russell Anderson van The Prezenter liet in 2013 op Preziday echter al zien dat je ook hiermee je publiek kan doden, of – in het geval van Prezi – je publiek kotsmisselijk kunt maken.

De hype voorbij

Prezi, Powerpoint, Keynote, SlideJockey, RocketSlide en SlideDog, allemaal van hetzelfde laken een pak. Het zijn hulpmiddelen die je publiek moeten helpen om je boodschap te begrijpen. Het is geen spiekbriefje, dus het is geen hulpmiddel voor jou. Richt je hulpmiddel daarom in voor je publiek. Daarvoor zijn er een aantal simpele principes die je toe kunt passen.

KISS

Keep It Simple and Short
Niet te veel tekst, poespas, animaties of wat dan ook. Hou het simpel. Eén mooie grote afbeelding met één woord is vaak krachtiger dan een lijst met bullet-points. Het gekozen beeld moet jouw verhaal ondersteunen en sterker maken.

Doelgericht

Vraag je bij elke slide af: wat draagt deze slide (of dit beeld) bij aan het doel van mijn presentatie? Draagt het niks bij? Schrappen! Dit houdt in dat je van tevoren wel de kernboodschap en het doel van je presentatie bepaald moet hebben.

ikkiesbewust

Kies bewust

We zijn ons tegenwoordig steeds meer bewust van de producten die we kopen in de supermarkt. Maar bij een presentatie gaan we er vaak standaard vanuit dat we een hulpmiddel MOETEN gebruiken. Waarom eigenlijk? Wat voegt het toe? En zou het niet krachtiger zijn om een flip-over of whiteboard te gebruiken. Denk goed na over welk product je gebruikt en waarom. Kies bewust.

Een laatste tip: gebruik de uitknop van je computer. Bezint voordat gij begint!

prezi

Bekijk hier meer filmpjes van Don McMillan

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie