Help! Ik Ben Zenuwachtig!

 In Presenteren

Eén van de meest gestelde vragen aan mij als presentatiecoach is: “Hoe kom ik af van mijn zenuwen?”. Van je zenuwen afkomen is echter helemaal niet nodig. Zenuwen zijn functioneel en ze helpen je om een goede presentatie te geven. In dit blog zal ik jullie uitleggen waarom.

Zelf ben ik ook altijd zenuwachtig als ik mag gaan presenteren. En ja, mag presenteren, ik moet helemaal niks!
Dit is eigenlijk al de eerste tip. Het is belangrijk om te beseffen dat anderen het jou gunnen om ergens te spreken. Blijkbaar vinden ze dat jouw verhaal de moeite waard is en willen anderen naar je luisteren.

Probeer je presentatie dus te zien als een kans om kennis over te dragen aan anderen. Het publiek wil luisteren naar jouw verhaal en wil ook dat jij slaagt. Presenteren is dus een dankbare taak en probeer het op die manier te zien. Je zult merken dat je zenuwen dan al minder worden.

Maar waarom dan toch die zenuwen?

Als je voor een groep gaat staan, stel je jezelf kwetsbaar op. Het publiek vormt daarbij een mening over jou. Voor die mening zijn we bang, we zijn bang dat we iets verkeerd doen en dat we daarop afgerekend worden. Je wilt het goed doen en je wilt dat anderen positief over je denken. En dáár word je zenuwachtig van.

Je zenuwen zorgen er echter voor dat je voorbereid bent op actie. Ze geven je een krachtigere stem en zorgen ervoor dat je je presentatie met meer flair kunt geven. Erg functioneel dus!

Ook zorgen de zenuwen ervoor dat je beseft dat jij het belangrijk vindt om goed te presteren. Dit zorgt ervoor dat je een positieve drive hebt. Ook kunnen zenuwen je veel energie geven. De zenuwen kunnen je echter ook lamslaan. Hoe voorkom je dat dat gebeurt?

De baas over je zenuwen

1. Haal rustig adem
Vaak beginnen mensen te hyperventileren net voordat ze gaan presenteren of aan het begin van een presentatie. Hierdoor kom je niet meer goed uit je woorden. Hoe los je dit op? Haal vijf keer rustig en diep adem voordat je gaat beginnen. Je zult merken dat je hier rustig van wordt.

diep ademhalen

2. Neem de tijd
Door de zenuwen is de verleiding groot om snel te beginnen en lijken stiltes erg lang te duren. Niets is echter zo krachtig als een stilte vóór het begin van je verhaal. Loop naar het podium, ga klaar staan en maak rustig contact met de zaal. Begin pas wanneer de zaal rustig is en jij er zelf ook klaar voor bent.

3. Haal de energie uit je zenuwen
Door tip 1 en 2 op te volgen, zul je merken dat je zenuwen zakken en je rustiger begint aan je presentatie. Focus je nu op de energie die je gekregen hebt door de zenuwen om krachtig en met flair te kunnen presenteren!

Je zenuwen benoemen of juist niet?

Vaak geven presentatiecoaches aan dat het niet erg is om te vertellen dat je zenuwachtig bent. Je zou ermee kunnen laten zien dat je zelf ook maar een mens bent en op die manier kan je publiek zich identificeren met jou.

Het uiten van je zenuwen zal er echter niet voor zorgen dat je minder zenuwachtig bent. Door dit uit te spreken, geef je jouw zenuwen juist de ruimte om naar de voorgrond te treden en dit zal ervoor zorgen dat je zenuwachtig blijft (Ook wel de self-fulfilling prophecy genoemd)! Bovendien kun je op die manier een ‘minder goede presentatie’ ook eenvoudiger wijten aan de zenuwen.

Ten slotte gaan mensen letten op de uiting van je zenuwen en zal het veel meer opvallen dat je zenuwachtig bent. Zeg je er niks over dan zullen de meeste mensen niks merken van je zenuwen!

energie

Maak er dus gebruik van!

Zenuwen zijn functioneel en je kunt ze in je voordeel gebruiken. Ze zorgen ervoor dat je je presentatie serieus neemt en ze motiveren je om het zo goed mogelijk te doen. Pak de zenuwen aan en zet ze om in positieve energie. Zie je presentatie bovendien als iets wat je mag doen, neem je rust en haal een keer diep adem.
Je zult zien dat de zenuwen snel zakken en je jouw presentatie met positieve energie en flair kunt geven!

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie