Presentatie uitschrijven of niet? Voorkom een black-out!

 In Presenteren

Ik wil graag een ervaring van jaren geleden met jullie delen. Op een dag ontmoette ik een Canadese jongen die een belangrijke presentatie ging geven. Hij moest namelijk zijn scriptie verdedigen die hij geschreven had in opdracht van de Verenigde Naties. Hij was bezig met de voorbereiding en legde mij uit hoe hij dat deed.

Eerst schreef hij zijn voordacht volledig uit. Daarna ging hij deze ‘uit het hoofd leren‘. Hij bleef zijn presentatie net zo lang zachtjes mompelen, totdat deze woord voor woord perfect in zijn hoofd geprent zat. Tijdens het eten, in de bus, in de kroeg; overal was hij aan het mompelen.

Ook mompelde hij zijn presentatie nog een keer vlak voordat zijn verdediging begon. Hij wist alles perfect en vol goede moed begon hij aan zijn verdediging.

Hij was echter nog maar net begonnen toen zijn begeleider hem een vraag stelde ter verduidelijking. Ik denk dat je wel kunt raden wat er toen gebeurd is. De arme jongen was de draad van zijn verhaal kwijt en kreeg een volledige black-out!

schrijven_over_geschiedenis

Je presentatie uitschrijven of niet?

Ik had de jongen tijdens zijn voorbereiding al gewaarschuwd. De tekst van je presentatie helemaal uitschrijven maakt je inflexibel. Alle woorden liggen al vast en daardoor kun je niet meer reageren op onverwachte gebeurtenissen. Bovendien mist je publiek ook spontaniteit en is het voor hen net alsof ze naar een bandje aan het luisteren zijn. Dan zou je jouw verhaal net zo goed écht kunnen opnemen en erbij playbacken, om zo een black-out te voorkomen (Als de stroom dan maar niet uitvalt en er dus alsnog een echte black-out plaatsvindt!).

Hoe moet het dan wel?

Natuurlijk moet je je presentatie wel voorbereiden. Het is goed om deze twee of drie keer te oefenen. Bij voorkeur doe je dit voor mensen die je kent of voor een spiegel. Dan krijg je feedback of zie je zelf wat er nog beter kan en dan kun je je verhaal verder verbeteren.

Zorg er echter voor dat je alleen wat kernwoorden opschrijft. Dit zorgt ervoor dat je flexibel blijft en niet in paniek raakt als je niet op een woord kunt komen of als je een vraag uit het publiek krijgt. Zolang jij de rode draad in je hoofd hebt, komt het helemaal goed!

Samengevat:

  • Oefen je verhaal (maar leer het niet uit je hoofd).
  • Zorg dat er mensen zijn die je feedback geven (en doe er iets mee).
  • Schrijf met enkele steekwoorden de rode draad van je verhaal op.

Veel plezier en succes!

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie